Депутатката от ГЕРБ посочва, че от всички безспорни факти и данни, представени на депутатите от компетентните държавни органи на България, може да се направи извод за безукорното поведение на Марковска като магистрат, предаде "Фокус".

Управляващите изпращат писмото, след като от ЕК остро разкритикуваха парламента за избора на Марковска за конституционнен съдия, без да са проверили сигнала срещу нея за корупция и конфликт на интереси. От Брюксел дори предупредиха, че може да изготвят извънреден мониторингов доклад за България.

„На заседание на комисията беше изслушана г-жа Марковска, която подчерта, че полученият сигнал е донос, засяга въпроси, касаещи семейното и имотното й състояние, а тя всяка година подава декларация за имотното си състояние пред Сметната палата, която не е установила несъответствие относно притежаваните от нея имоти. Категорично заяви, че никога не е имала среща с министъра на вътрешните работи или с негови заместници по повод визирания в анонимния сигнал инцидент със служители от същото министерство", пише в писмото.

"Г-жа Марковска подчерта, че изнесеното твърдение, че познанството й с адвокат води до конфликт на интереси е нелепо, тъй като Върховният административен съд заседава в различни тричленни или петчленни състав и е невъзможно тя да повлияе на останалите членове от състава при приемането на решение по конкретен спор. По повод твърдяното, че нейният син е имал обща фирма с лице, посочено в анонимния сигнал, и е продал след няколко години дяловете си, отбеляза, че синът й е пълнолетен и сам взема решенията си. Това не е нарушение на закона, според нея, и няма никакво отношение към работата й като магистрат", пише още Фидосова до ЕК.

Тя уточнява, че съдийката е заявила, че твърдението в сигнала за придобитите от майка й три къщи в с. Душанци не отговаря на истината.
"Става дума за село, което не е курорт и всеки може да отиде на място и да се убеди, че се касае за дворно място с едноетажна къща в обикновено българско село", се уточнява в писмото.

Добавя се още, че Марковска е представила удостоверения в оригинал от Висшия съдебен съвет, че срещу нея в Комисията по професионална етика и превенция на корупцията няма постъпили сигнали и жалби; от Върховния административен съд, че никога не е постъпвало оплакване или сигнал за допуснати нарушения в работата й; от отдел „Инспекторат” към Върховна касационна прокуратура, че няма данни за образувани наказателни или дисциплинарни производства срещу нея и от Софийска градска прокуратура, че за периода 2005 - 2012 г. няма образувани и неприключени досъдебни производства и внесени прокурорски актове в съда срещу нея за престъпления.

По-рано днес лидерът на ДСБ Иван Костов съобщи, че е получил втори сигнал срещу Венета Марковска - напълно анонимен.